Bonsai Udruženje Beograd - Forum

Forum Bonsai Udruženja Beograd

Preskoči

Ožiljavanje reznica

Teme namenjene početnicima, vrste kupljenih/dobijenih bonsaija, problemi sa prvim bonsaijem...

Ožiljavanje reznica

Postod Nemanja Solarević u Uto Mar 09, 2010 12:51 pm

U mom naselju ima stabala lipe , breze i crvene (japanske) šljive. Interesuje me kada bi bilo najbolje da probam sa ožiljavanjem grana koje uzmem sa stabala. Ima već dve godine kako sam probao u različitim periodima godine da uzimam seme crvene (japanske) šljive (uzimao sam samo u periodu kada biljka daje seme , otprilike u vreme jun - septembar) , i da na taj način dobijem biljku , ali seme nikako neće da nikne. Lipu sam probao da uzmem mladice koje rastu oko velikog stabla , ali ni sa njima nisam imao uspeha (sve su mi ughinule). Moguće da je problem sa mladicom lipe što je nisam uzeo sa dovoljno korena , ali sve ono što sam ja video , nikako nije moglo da se nađe sa malo više korenove bale (uglavnom su to bile mladice nikle iz korena stabla , sa po još dva tri mala korenčića sa strane). Brezu do sada nisam uopšte uzimao iz prirode. U kakvu zemlju bi trebalo da ih metnem , pošto ih namažem (umočim) u supstrat za ožiljavanje drvenastih biljaka.
Nemanja Solarević

Pridružio se: Pet Nov 13, 2009 6:28 pm

Re: Ožiljavanje reznica

Postod Zoran Putnikovic u Uto Mar 09, 2010 4:30 pm

Moram da ti priznam da nisam ožiljavao reznice breze,lipe...ali sam u maju mesecu ožiljavao reznice japanskog javora Acer Palmatuma a to sam radio tako što sam reznice stavljao u supstrat treseta jer najbolje drži vlagu što je u ovom slučaju i najpotrebnije.Najbolji rezultati se postižu sa tresetom oznake TS1
Zoran Putnikovic

Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 9:36 pm

Re: Ožiljavanje reznica

Postod Vlada Nesic u Uto Mar 09, 2010 6:48 pm

Ne gubi vreme na ožiljavanje breze i lipe,njih ima gde hoćeš i lepih biljaka. Sigurno negde pogrešio kad si vadio i prirode, najverovatnije si im previše oštetio koren. Sad čim otopli pravac neka šumica, vidi da ti biljka koju vadiš ima bar cm, da ne gubiš vreme, bitno je da ima interesantno deblo krošnja se lako napravi.Evo ti primer jedne lipe uzete iz Zvezdarske šume 2007 godine. Važno je da biljku posadiš kad je doneseš u veću dublju saksiju.
Prikačeni fajlovi

2007.JPG
2007 godina
2007.JPG (67.5 KiB) Pogledano 69 puta

2008.JPG
2008 godina
2008.JPG (32.98 KiB) Pogledano 69 puta

2009.jpg
2009 godina
2009.jpg (28.1 KiB) Pogledano 69 puta

2010.jpg
2010 godina